Το Pellet είναι πολύ μικρά ροκανίδια ξύλου συμπιεσμένα μηχανικά ώστε να πάρουν ένα κυλινδρικό σχήμα, διατομής 4-6 χιλιοστά και μήκους μικρότερου των 30 χιλιοστών.
Τα Pellet χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, τα Woodpellet που είναι κατασκευασμένα απο 100% ξύλo, τα Biopellet που κατασκευάζονται από ενεργειακά φυτά και τα Agropellet που κατασκευάζονται από αγροτικά υπολείματα, όπως σιτάρι, αγγινάρα, καλαμπόκι κ.α.
Η καλύτερη ποιότητα Pellet και αυτή που πρακτικά και εμπορικά πρέπει να ενδιαφέρει έναν ιδιώτη καταναλωτή της πόλης είναι αυτή του woodpellet.
Από το τι είδη ξύλων αποτελείται το Pellet , και σε τι ποσοστό συμμετέχει το κάθε ένα από αυτά στο τελικό μίγμα , θα προδικάσει μια σειρά πολλών και σημαντικών παραμέτρων , όπως :
– θερμική απόδοση (θερμογόνο δύναμη εκφρασμένη σε Kw/kg , ή, Kcal/kg , ή KJ/kg)
– ποιότητα καύσης (ποσοστό στερεών υπολλειμάτων καύσης)*
– κόστος αγοράς , ευρώ ανά κιλό.
*Παρατήρηση : Στο ποσοστό των στερεών υπολλειμάτων καθοριστικό ρόλο έχει και ο καυστήρας Pellet ο οποίος συντελεί αποφασιστικά , με τον βαθμό απόδοσης καύσης αυτού , στο ποσοστό των στερεών υπολλειμάτων. Για το αποδεκτό ποσοστό στερεών υπολλειμάτων υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από την Ε.Ε
Τα καλύτερα ξύλα για παραγωγή Pellet είναι κατά σειρά :
Βελανιδιά – Οξιά , Ελιά , Έλατο , Κυπαρίσσι – Πεύκο κλπ.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε διάφορα είδη woodpellet και πως αυτά διαφοροποιούνται χρωματικά.
Πάρα πολλά καταστήματα, θέρμανσης – υδραυλικών – χρωματοπωλεία και μάντρες πώλησης ξύλου διαθέτουν ήδη Pellet και αναμένεται ο αριθμός των σημείων πώλησης Pellet να αυξηθεί εντυπωσιακά για καθαρά εμπορικούς λόγους. Η συνηθισμένη συσκευασία είναι σε πλαστικές σακούλες των 15 κιλών.
Ναι, από τον Σεπτέμβριο του 2011, με υπουργική απόφαση επιτρέπεται η καύση Pellet στην Αθήνα και την Αττική.
Εδώ θα πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο την τιμή ανά κιλό του Pellet, αλλά και το πόση ενέργεια (θερμική απόδοση) μας δίνει το ένα κιλό Pellet. Μη ξεχνάτε ότι τελικά αγοράζετε ενέργεια και όχι κιλά. Στην αγορά σήμερα βρίσκουμε Pellet από 20 έως και 40 λεπτά του ευρώ. Μια μέση τιμή , καλού Pellet είναι τα 30 λεπτά το κιλό. Με τις απαντήσεις που ακολουθούν θα καταλάβουμε καλύτερα την σχέση «κόστους – απόδοσης» και τελικά το πόσο στοιχίζει το ένα κιλό Pellet.
Ναι, υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές ποιότητες Pellet. Προφανώς οι σοβαρές βιομηχανικές μονάδες παραγωγής πιστοποιούν την ποιότητα του Pellet και μας ενημερώνουν επακριβώς, όχι μόνο για την θερμική απόδοση του Pellet ανά κιλό, αλλά ακόμα και για την υγρασία που αυτό έχει και που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για μια σωστή καύση. «Καλό» Pellet λοιπόν είναι αυτό που παράγεται από συγκεκριμένα ξύλα, βάσει πολύ συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών οδηγιών (DIN 51731 με υγρασία μικρότερη από 10 %) και με συγκεκριμένες αναλογίες πρόσμιξης των διαφόρων ξύλων.
Για πολλούς λόγους.
α. Το καλό Pellet μας δίνει περισσότερη θερμική ενέργεια ανά κιλό, άρα επιτυγχάνουμε οικονομία στην δαπάνη θέρμανσης.
β. Κάνει πολύ καλύτερη καύση και αφήνει πολύ λιγότερα στερεά υπόλοιπα (στάχτη) στον καυστήρα και τον λέβητα. Άρα το σύστημα Pellet απαιτεί λιγότερη φροντίδα και δημιουργεί λιγότερους ρύπους στο περιβάλλον.
γ. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στον καυστήρα ο οποίος λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς πρόβλημα. Είναι σίγουρο ότι ένα «κακό» Pellet θα σταματήσει τον καυστήρα και θα σας αφήσει χωρίς θέρμανση.
Εμπειρικά. Η πρώτη καύση θα μας δείξει αμέσως πόσους ρύπους το Pellet δημιουργεί στο σύστημα και πόσα στερεά υπολείμματα αφήνει. ‘Ένας άλλος εμπειρικός τρόπος είναι όταν πιέζουμε το Pellet με το χέρι μας αυτό να μην θρυμματίζεται εύκολα και να μην γίνεται σκόνη.
Ένα λίτρο πετρέλαιο όταν καίγεται μας δίνει 9.800 kcal/h, ή 11,40 kw/h
Ένα κιλό Pellet , μέσης καλής ποιότητας , μας δίνει 4.300 kcal/h , ή 5 kw/Kg
H ισοδυναμία στο παράδειγμα μας είναι :
1 λίτρο πετρελαίου = 2, 28 κιλά Pellet.
Στην αγορά βρίσκουμε πέλλετ με πιστοποιημένη θερμογόνο δύναμη 5,4 kw/kg , αλλά και με 4,6 kw/kg, σε διαφορετικές φυσικά τιμές ανά κιλό.
Αν δεχτούμε την παραπάνω ισοδυναμία, 1 λίτρο πετρέλαιο προς 2, 28 κιλά Pellet, και πάρουμε σαν βάση υπολογισμού, κόστος πετρελαίου 1,40 ευρώ το λίτρο (Οκτώβριος του 2012) και κόστος Pellet 32 λεπτά το κιλό , βλέπουμε ότι για κάθε 1,40 ευρώ πετρελαίου απαιτούνται 73 λεπτά του ευρώ Pellet.
Άρα έχουμε μία οικονομία της τάξεως του 48,15 % (ανάλογα την ποιότητα του Pellet) σε σχέση με την χρήση πετρελαίου.
Σημείωση: Κάθε αλλαγή τιμών στα καύσιμα ή στη ποιότητα πέλλετ, θα μας δίνει και ένα άλλο ποσοστό εξοικονόμησης ευρώ.
Το Pellet δεν είναι καύσιμο μονοπωλίου όπως είναι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και σαν προϊόν ανταγωνισμού η τιμή του θα «συμπιέζεται» πάντα. Μη ξεχνάτε ότι η παραγωγή και η διακίνηση του ανήκει στην ελεύθερη αγορά η οποία είναι πολύ μεγάλη και ελεύθερη για να μπορέσει να συνεννοηθεί και να διαμορφώσει υψηλές τιμές.
Από τον λέβητα, τον καυστήρα Pellet, την δεξαμενή Pellet και όλα τα άλλα εξαρτήματα ενός κλασσικού λεβητοστασίου πετρελαίου (κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής, ασφαλιστικά μέτρα, βάνες κλπ).
Κατηγορηματικά σε όλους τους τύπους λεβήτων. Εναπόκειται όμως και στον καυστήρα Pellet και αν αυτός μπορεί να ανταποκριθεί. Συνήθως ένας καυστήρας Pellet ανάβει έναν λέβητα στερών καυσίμων , έναν ξυλολέβητα , αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Εκείνο που χαρακτηρίζει τους λέβητες στερεών καυσίμων είναι η ευκολία που έχουν να ανοίγει η πόρτα τους για τον τακτικό καθαρισμό τους. Πάντα όμως θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ο βαθμός απόδοσης του λέβητα , ένα μέγεθος που μας καθορίζει το τελικό κόστος λειτουργίας.
Κατηγορηματικά ΝΑΙ. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε κάποιες ιδιαιτερότητες που δημιουργεί αυτή η αλλαγή, όπως:
α. Απαιτείται τροποποίηση της πόρτας λέβητα ώστε να μπορεί να δεχτεί τον καυστήρα Pellet. Συνήθως πρέπει να μεγαλώσει η τρύπα της πόρτας και την ίδια στιγμή να διατηρηθεί η θερμομόνωση αυτής.
β. Οι πόρτες λεβήτων πετρελαίου-αερίου είναι βιδωμένες στον κορμό του λέβητα και συνήθως φέρουν μεντεσέδες στην μία πλευρά στήριξης. Άρα, κάθε φορά που θα πρέπει να καθαρίζουμε τον λέβητα ή τον καυστήρα θα πρέπει να ξεβιδώνουμε την πόρτα απο τις δύο βίδες στήριξης, διαδικασία όχι τόσο εύκολη και δυνατή από όλους μας, ειδικά στα μεγάλη μεγέθη.
γ. Ένας καυστήρας πέλλετ θα ανάψει έναν πιεστικό λέβητα πετρελαίου σε ισχύ μικρότερη της ονομαστικής του. Σε πολλές περιπτώσεις ανάβει στο 70% της ονομαστικής ισχύος του λέβητα.
δ. Θα πρέπει να έχουμε μια καμινάδα με καλό ελκυσμό.
Πέραν του συστήματος λέβητα – καυστήρα Pellet και της δεξαμενής (σιλό) για το Pellet, δεν απαιτείται καμία άλλη αλλαγή ,τόσο στο λεβητοστάσιο όσο και στα διαμερίσματα μέσα. Όπως λειτουργούσε το όλο σύστημα με το πετρέλαιο – αέριο , με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργεί και με το Pellet.
Όχι δεν μπορείτε. Εκείνο που μπορείτε, αν έχετε τους κατάλληλους χώρους, είναι να γίνει παράλληλη εγκατάσταση του δεύτερου συστήματος και να απομονώνετε με χειροκίνητες βάνες αυτό που δεν λειτουργεί. Με τις κατάλληλες υδραυλικές συνδέσεις μπορείτε να έχετε κοινά τα λοιπά στοιχεία του λεβητοστασίου όπως , κυκλοφορητή, δοχείο διαστολής κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεστε την καθοδήγηση Μηχανολόγου Μηχανικού ο οποίος θα έχει και την ευθύνη των μετατροπών.
Ναι μπορείτε, όπως και κάθε άλλο στερεό καύσιμο π.χ. κάρβουνο ή λιγνίτη ή αγροτικά υπόλοιπα.
Ένα σύστημα που καίει Pellet, χρειάζεται μια περιοδική επισκεψιμότητα από εσάς για τον καθαρισμό και του λέβητα και της μπούκας του καυστήρα από τις στάχτες και τα τυχόν στερεά υπολείμματα. Ανάλογα και της ποιότητας του Pellet αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνεται κάθε εβδομάδα. Οι ίδιοι οι ρύποι θα σας καθορίσουν αυτό το διάστημα και εμπειρικά θα βρείτε εσείς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον καθαρισμό. Μη ξεχνάτε όμως ότι το να καθαρίζετε τον λέβητα μόνοι σας δεν σημαίνει ότι καταργείται ο ετήσιος, απαραίτητος έλεγχος του καυστηρατζή ο οποίος ελέγχει και όλα τα ηλεκτρολογικά και τους αυτοματισμούς που έχει ένα λεβητοστάσιο, μετράει το σύστημα και σας παραδίδει πιστοποιητικό καλής καύσης , όπως ακριβώς έκανε και με το σύστημα πετρελαίου (ΚΥΑ , 07/11/2011, με όρια απόδοσης και ρύπων σύμφωνα με ΕΛΟΤ ΕΝ 303.05).
Το πυρηνοκαύσιμο είναι θρυμματισμένο κουκούτσι ελιάς που χρησιμοποιείται σαν καύσιμη υλη. Μετά την πρώτη κατεργασία της ελιάς προκύπτει το ελαιόλαδο και η βιομάζα της ελιάς που είναι το σπασμένο κουκούτσι και η ελαιόψυχα. Η ελαιόψυχα πηγαίνει στο πυρηνουργείο για περαιτέρω επεξεργασία απο την οποία προκύπτουν το πυρηνόξυλο και το ελαιόλαδο λαμπάντε. Το πυρηνόξυλο είναι ένα στερεό, ξηρό και πλήρως απαλλαγμένο απο λάδι καύσιμο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας και για παραγωγή α! ύλης για ζωοτροφές.
Ελληνική Βιομηχανία Ενεργειακών Συστημάτων